با توجه به اهمیت رعایت استانداردها و الزامات تولید، نصب یا راه اندازی یک محصول برای دستیابی به کاربری ایمن و سلامت، انجام فرآیند بازرسی فنی بسیار مهم است.

بازرسان فنی این روزها علاوه بر ارزیابی انطباق محصولات، در زمینه های خدمات یا فرآیندی نیز مشغول به کار می‌شوند.

در قسمت هشتم از مجموعه راهنمای مشاغل در نماتک به معرفی حوزه بازرسی فنی می‌پردازیم.

برای شنیدن تجربه‌ها، راهنمایی‌ها و شناخت بیشتر راه‌های تبدیل شدن به یک بازرس فنی حرفه‌ای ادامه این مقاله و ویدیوی زیر را حتما مطالعه کنید.

1# معرفی شغل بازرسی فنی

در این ویدیو از جناب آقای مهندس حمیدرضا رهی دعوت کردیم تا نگاه عمیق‌تری به زندگی کاری ایشان داشته باشیم و
راه تبدیل شدن به یک بازرس فنی حرفه‌ای را از دید ایشان بشناسیم.

بازرسی فنی یعنی بررسی و ارزیابی انطباق یا عدم انطباق یک محصول براساس معیارهای استاندارد ملی، بین المللی یا منطقه ای موجود درباره آن.

به عبارت دیگر بازرسی فنی، شغلی است که در آن متخصصین با دانش و تجربه، تجهیزات، سازه‌ها و سیستم‌ها را مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌دهند تا از عملکرد صحیح، ایمنی و کیفیت آن‌ها اطمینان حاصل کنند.

این کارشناسان با استفاده از روش‌ها و ابزارهای مختلف، عیوب و نواقص احتمالی را شناسایی می‌کنند و راهکارهایی برای رفع آن‌ها ارائه می‌دهند.

وظایف یک بازرس فنی شامل موارد زیر می‌شود:

  • بازرسی بصری: بررسی ظاهری تجهیزات، سازه‌ها و سیستم‌ها برای شناسایی عیوب ظاهری
  • آزمایش‌های غیرمخرب: استفاده از روش‌هایی مانند تست اولتراسونیک، تست رادیوگرافی و تست نفوذ مایع برای بررسی عیوب داخلی بدون آسیب رساندن به قطعه
  • تهیه گزارش: تهیه گزارش دقیق از نتایج بازرسی همراه با تصاویر و نمودارها
  • ارائه پیشنهادات اصلاحی: ارائه راهکارهای فنی برای رفع عیوب و نواقص شناسایی شده
  • نظارت بر اجرای تعمیرات: نظارت بر انجام تعمیرات و اطمینان از رفع کامل عیوب

2# خلاصه گفتگو

مهندس حمیدرضا رهی دارای مدرک کارشناسی مهندسی شیمی گرایش طراحی فرآیندهای صنایع نفت و کارشناسی ارشد مهندسی شیمی هستند و درحال حاضر دانشجوی دکترای همین رشته می‌باشند.

ایشان از سال 1389 بلافاصله پس از اتمام مقطع کارشناسی وارد بازار کار شدند و جذب یک شرکت بازرسی فنی در دامنه تجهیزات خودرو شدند.

با توجه به اینکه شروع به کار ایشان در زمینه‌های مهندسی مکانیک بود برای کسب دانش بیشتر و دستیابی به تخصص بالاتر در این زمینه به‌شکل همزمان با کار در مقطع کارشناسی مهندسی مکانیک تحصیل کردند.

به مرور زمان با بیشتر شدن تجربه کاری و تسلطشان بر موضوعات دانش پایه به دامنه‌های بازرسی آسانسور، پله برقی، ماشین آلات صنعتی و… پا گذاشتند.

بعد از چندین سال تجربه بازرسی در پروژه‌های متنوع ایشان یک شرکت خصوصی شخصی در این زمینه تأسیس کردند که ظرف مدت 3سال از یک دامنه بازرسی به 40 دامنه و از 3 نیروی کار به 220 نیروی کار فعال گسترش پیدا کرد.

یکی از تجارب زیبای مهندس رهی فعالیت بازرسی در همه دامنه‌های موجود در ایران است که ایشان از این موضوع به‌عنوان یک انگیزه قوی برای ادامه کار و همچنین یک روش عالی برای کسب مهارت و دانش بیشتر یاد می‌کنند.

جناب مهندس رهی علاوه‌بر بازرسی فنی در تدوین 250 استاندارد ملی مشارکت داشتند و همچنین 5سال از تجارب کاری خود را به عنوان سرارزیاب مرکز ملی تایید صلاحیت ایران گذرانده‌اند.

به بیان ایشان کار بازرسی فنی یک شغل پرچالش اما جذاب است که نیازمند داشتن آمادگی جسمانی، روانی و ذهنی است تا امکان انجام بازرسی در شرایط فیزیکی و روانی مختلف برقرار باشد و قضاوت حرفه‌ای بازرس تحت تاثیر عوامل محیطی قرار نگیرد.

یکی از سخت‌ترین بخش‌های کاری این حرفه، از دید مهندس رهی، پذیرفتن مسئولیت سنگین تأیید یک انطباق است که ممکن است با جان و مال افراد بسیاری درگیر باشد.

مهندس حمیدرضا رهی به تمامی علاقه‌مندان ورود به این حوزه توصیه کردند که همیشه به خاطر داشته باشند، یادگیری نیازمند صرف هزینه است و گاهی این هزینه به‌شکل فعالیت در یک سازمان با مزایای کم و صرف زمان تعریف می‌شود.
باید برای یادگیری کنجکاو بود و به دنبال کشف چرایی ها رفت.

همچنین به توصیه ایشان اولین قدم برای ورود به دنیای بازرسی فنی یادگیری حرفه‌ای استانداردهای مربوط به هر دامنه و بعد شروع به کسب آموزش مرتبط با بازرسی در همان دامنه است.

قبل از ورود به این حوزه، به این نکته مهم توجه داشته باشید که تمام عملکرد یک بازرس به اعتبار او بستگی دارد و اغلب اوقات اولین اشتباه شما در عملکرد، آخرین تجربه کاری شما خواهد بود.

3# معرفی کوتاه مشاغل موجود در حوزه بازرسی فنی

بازرسی فنی یک حوزه کاری بسیار متنوع و گسترده است که می‌توان در یک یا چندین زمینه یا اسکوپ (Scope) آن مشغول به کار شد.

یکی از جذابیت‌های این شغل تنوع حوزه بازرسی و امکان فعالیت در دامنه‌های ارزیابی بسیار متفاوت است که کار را از یکنواختی و تکراری بودن دور می‌کند.

عموم صنایع نیاز به حضور بازرس فنی در پروژه‌های مختلف خود دارند که از جمله آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • صنعت نفت و گاز: پالایشگاه‌ها، خطوط لوله، سکوهای نفتی
  • صنعت پتروشیمی: واحدهای تولید مواد شیمیایی
  • صنعت نیروگاهی: نیروگاه‌های حرارتی، آبی و هسته‌ای
  • صنعت ساخت و ساز: ساختمان‌های بلندمرتبه، پل‌ها، تونل‌ها
  • صنعت خودروسازی: تولید خودرو و قطعات
  • صنعت حمل و نقل: کشتی‌سازی، هواپیماسازی، راه‌آهن
  • صنعت غذایی: کارخانه‌های تولید مواد غذایی
  • صنعت دارویی: شرکت‌های داروسازی

نسخه صوتی

درصورتیکه مشاهده ویدیو برای شما ممکن نیست می توانید از طریق لینک زیر نسخه صوتی این گفتگو را گوش کنید.

در انتها امیدواریم که سخنان گرانبهای جناب مهندس جرقه ای در وجود شما روشن کرده باشد تا در مسیر بهترین شدن در حرفه خودتان قدم های استواری بردارید.

هر سؤالی که درباره مشاغل بازرسی فنی دارید در بخش دیدگاه های سایت مطرح کنید، ما با کمال افتخار پاسخگوی شما خواهیم بود و در قسمت های بعدی این گفتگو برترین سؤال ها را از جناب مهندس خواهیم پرسید.