نرم‌افزار ایلاستریتور یک ابزار طراحی استاندارد در طراحی گرافیک است.

کاربران این نرم‌افزار تصاویر برداری را از خطوط، نقاط و اشکال می‌سازند تا طرح‌های خیره‌کننده‌ای را ایجاد کنند که می‌توانند اندازه آن‌ها را تغییر داده و متناسب با نیازهای یک کسب‌وکار یا سازمان تغییر کاربری دهند.

ایلاستریتور که معمولا برای طراحی لوگوها، کالاهای مارک‌دار و بسته‌بندی محصولات استفاده می‌شود، در طیف گسترده‌ای از صنایع مصرف‌کننده استفاده می‌شود.

در این مقاله، درباره اینکه ایلاستریتور چیست، چه کاری می‌تواند انجام دهد، چه کسی از آن استفاده می‌کند و چگونه آن را یاد بگیرید، بیشتر خواهید آموخت.

1# ایلاستریتور چیست؟

ایلاستریتور چیست؟

ایلاستریتور یک ابزار ویرایشگر گرافیکی است که در درجه اول برای ایجاد تصاویر دیجیتال و دارایی‌های طراحی گرافیکی مانند آیکون‌ها، آرم‌ها و تایپوگرافی استفاده می‌شود.

در مورد این که علت محبوبیت ایلاستریتور چیست، می‌توان گفت که این نرم‌افزار به دلیل توانایی در ایجاد گرافیک‌های مبتنی بر بردار بسیار محبوب است.

برخلاف گرافیک‌های شطرنجی که از پیکسل‌ها تشکیل شده‌اند، گرافیک‌های مبتنی بر برداری از مسیرهایی تشکیل شده‌اند که توسط معادلات ریاضی تعریف شده‌اند.

این بدان معنی است که می‌توان آنها را بدون از دست‌ دادن کیفیت، بی‌نهایت بزرگ کرد.

این نرم‌افزار به‌ عنوان یک برنامه دسکتاپ کار می‌کند و با هر دو سیستم‌عامل ویندوز و MacOS سازگار است.

همچنین به‌ عنوان یک برنامه  iPad نیز در دسترس است، اگرچه نسخه iPad از نظر عملکرد و ویژگی‌ها آنقدرها پیشرفته نیست.

البته یک برنامه وب ایلاستریتور نیز در حال حاضر در حال آزمایش بتا است.

این نسخه از برنامه، به شما امکان می‌دهد از برخی ویژگی‌های Illustrator مستقیماً در مرورگر وب خود استفاده کنید.

2# تاریخچه ایلاستریتور

تاریخچه ایلاستریتور

ایلاستریتور در سال 1985 به‌ عنوان یک نسخه عمومی از نرم‌افزار توسعه فونت داخلی خود Adobe، شروع به کار کرد و برای خدمت به‌ عنوان برنامه مکمل فتوشاپ طراحی شده است.

ادوبی در سال 2003، Adobe Illustrator CS را منتشر کرد که سازگاری با ویندوز و طراحی و مدل سازی سه‌بعدی را ارائه می‌کرد و جایگاه خود را به‌ عنوان رایج‌ترین نرم‌افزار گرافیک برداری وکتور در بازار تثبیت کرد.

در سال 2013، همزمان با انتشار Adobe Creative Cloud ،Adobe Illustrator CC  منتشر شد که پایانی بر توزیع فیزیکی این نرم‌افزار بود.

این نسخه جدید که تمامی نسخه‌های بعدی بر اساس آن هستند، به برنامه ادغام بهتری با سایر برنامه‌های Adobe Creative Cloud داد؛ اما سازگاری با صفحه نمایش لمسی و ابزارهای پیشرفته برای تغییر فونت‌ها و رنگ‌ها را نیز اضافه کرد.

3# ویژگی‌های برتر ایلاستریتور

ویژگی‌های برتر ایلاستریتور

ایلاستریتور دارای تمام ویژگی‌هایی است که برای ایجاد گرافیک واضح و مقیاس‌پذیر نیاز دارید.

در مورد این که ویژگی‌های برتر ایلاستریتور چیست، می‌توان موارد زیر را یاد کرد:

1-3# ابزار طراحی

  • Text to Vector Graphic: یک ویژگی مبتنی بر هوش مصنوعی که گرافیک‌های برداری قابل‌ ویرایش را بر اساس درخواست‌های متنی ایجاد می‌کند.
    فقط آنچه را که می‌خواهید، توصیف کنید و به ابزار اجازه دهید صحنه‌ها، نمادها و الگوها را بر اساس آن تولید کند.
  • ابزار قلم: یک ابزار طراحی با دقت بالا که برای ایجاد خطوط مستقیم و منحنی استفاده می‌شود.
  • ابزار انحنا: نسخه ساده شده ابزار Pen است که به شما امکان می‌دهد منحنی‌های C و S شکل ایجاد کنید.
  • Shape Builder: اشکال ساده را ترکیب، ویرایش و ادغام کنید تا طرح‌های هندسی پیچیده‌تری ایجاد نمایید.
  • قلم‌مو: ابزاری برای طراحی با دست آزاد که برای ایجاد اشکال ارگانیک با قلم‌موی بافت‌دار استفاده می‌شود.
  • مداد: یکی دیگر از ابزارهای طراحی با دست آزاد، ویژگی Pencil است که به شما امکان می‌دهد طرح‌هایی سریع با ظاهری طراحی شده با دست ایجاد کنید.

2-3# ابزارهای انتخاب

ابزارهای انتخاب

  • ابزار انتخاب ساده: به‌ سادگی بر روی هر شی موجود در بوم خود کلیک کنید و آن را بکشید تا آن را به موقعیت جدیدی منتقل کنید یا اندازه آن را تغییر دهید.
  • ابزار انتخاب مستقیم: برای ویرایش بادقت بالا اشکال و مسیرها، از ابزار Direct Selection برای انتخاب یک نقطه یا قطعه مسیر استفاده کرده و سپس آن را جابه‌جا یا تنظیم کنید.
  • انتخاب گروهی: اگر می‌خواهید فقط یک شی را در یک گروه جدا کنید، از ابزار انتخاب گروه استفاده نمایید.
    این ابزار به شما این امکان را می‌دهد که شی انتخاب شده خود را بدون تأثیر بر بقیه طراحی ویرایش کنید.
  • Magic Wand: اگر می‌خواهید به‌ سرعت چندین شی با ویژگی‌های مشابه را انتخاب و ویرایش کنید، از ابزار Magic Wand استفاده نمایید.
    عصای جادویی شما را قادر می‌سازد تا تمام اشیا را با رنگ پرکننده یکسان انتخاب کنید.
  • Lasso: امکان انتخاب دست آزاد از اشیا یا قسمت‌هایی از اشیا را فراهم می‌کند.
    می‌توانید از این ابزار برای ترسیم چندین ناحیه انتخاب سفارشی و سپس جابه‌جایی یا ویرایش آنها به‌عنوان یک گروه استفاده کنید.
  • ابزار Artboard: تابلوهای هنری به‌عنوان بوم‌های مجزا در یک فایل عمل می‌کنند و به شما امکان می‌دهند روی چندین طرح در یک سند کار کنید.

3-3# ابزارهای متن

ابزارهای متن

  • Type tool: این ابزار اصلی برای ایجاد و ویرایش متن در ایلاستریتور است.
    می‌توانید از آن برای ایجاد کادرهای متنی و قالب‌بندی با سبک فونت دلخواه خود استفاده کنید.
  • Type on a Path: اگر می‌خواهید متن دایره‌ای ایجاد کنید یا متنی را در امتداد یک منحنی یا شکل قرار دهید، از ابزار Type on a Path استفاده کنید.
  • نوع عمودی: از این ویژگی برای ایجاد متن عمودی که از بالابه‌پایین جریان دارد، استفاده کنید.
  • Retype: یک ویژگی مبتنی بر هوش مصنوعی که می‌تواند متن را در یک تصویر موجود تجزیه‌وتحلیل کند و فونت‌های مشابهی را پیشنهاد کند.
    این به شما امکان می‌دهد نزدیک‌ترین تطابق را پیدا کرده و سبکی مشابه را دوباره ایجاد کنید.

4-3# ابزارهای بافت

  • ابزار گرادیان: برای ایجاد گرادیان و انتقال رنگ خطی، شعاعی و آزاد استفاده می‌شود.
  • ابزار Mesh: ابزار Mesh شما را قادر می‌سازد تا با تقلید انعکاس نور بر روی اجسام، به طرح‌های خود عمق دهید.
  • پانل سه‌بعدی و مواد: طرح‌های دوبعدی را با استفاده از گزینه‌ها و از پیش تنظیم‌های مختلف در پنل سه‌بعدی و مواد به آثار هنری سه‌بعدی تبدیل کنید.
    می‌توانید از این برای افزودن بافت، تنظیم نور، تنظیم پرسپکتیو و موارد دیگر استفاده نمایید.

5-3# ابزارهای اصلاح

  • ابزار چرخش: برای چرخاندن اجسام به دور یک نقطه ثابت استفاده می‌شود.
    می‌توانید برای چرخاندن آزادانه اشیا یا وارد کردن یک زاویه دقیق کلیک کنید و بکشید.
  • ابزار Reflect:برای ایجاد تصاویر آینه‌ای و طرح‌های متقارن استفاده می‌شود.
  • ابزار مقیاس: با این ابزار می‌توانیداندازه طرح‌های خود را بدون ازدست‌دادن کیفیت یا شفافیت تغییر دهید.
  • Eyedropper tool: می‌توانید با استفاده از ابزار قطره‌چکان، رنگی را از قسمتی از طرح خود انتخاب کرده و در جای دیگری اعمال کنید.
  • Scissors: از ابزار Scissors برای برش اشکال موجود و ایجاد چیزی جدید یا برش‌دادن قسمت‌هایی از یک شی که نمی‌خواهید استفاده کنید.
  • ابزار ترکیبی: برای تغییر شکل اشکال و رنگ‌های چند شی برای ایجاد طرح‌های جدید با رنگ‌های مدرج استفاده می‌شود.

4# کاربرد ایلاستریتور چیست؟

کاربرد ایلاستریتور

ایلاستریتور یک ابزار طراحی گرافیک برداری است که به کاربران امکان می‌دهد تصاویر خود را با استفاده از نقاط، خطوط، اشکال و متن ایجاد کنند.

این برنامه به کاربران اجازه می‌دهد تصاویر گرافیکی برداری را بسازند که بی‌نهایت مقیاس‌پذیر طراحی شده‌اند و به کاربران اجازه می‌دهند اندازه آن‌ها را به‌دلخواه خود تغییر دهند؛ اما مزیت این ویژگی ایلاستریتور چیست؟

با استفاده از این ویژگی، ایلاستریتور برای طراحی تصاویری که به‌صورت انبوه تولید می‌شوند و در زمینه‌های مختلف مانند موارد زیر ایده‌آل است:

  • چاپ‌های هنری
  • آرم‌های شرکت
  • کالاهای مارک‌دار
  • مهرهای سربرگ رسمی

این نرم‌افزار به کاربران اجازه می‌دهد یک بار یک تصویر بسازند و آن را در همه چیز از بطری آب گرفته تا بیلبوردها تغییر دهند.

با استفاده از این نرم‌افزار، خلاقان می‌توانند لوگوها و نمادهای قابل‌تشخیص را برای کمک به تعریف هویت برند مشتری بسازند.

رایج‌ترین کاربردهای ایلاستریتور در صنایع طراحی گرافیک و تبلیغات است، اگرچه سایر صنایع مانند صنعت مد، کاربردهای خود را برای ایلاستریتور دارند.

در این تنظیمات حرفه‌ای، کاربران می‌توانند تصاویری بسازند که به‌سرعت و به طور مؤثر معنا را منتقل کرده و به مصرف‌کنندگان کمک می‌کند محصولات فروخته شده را تشخیص دهند.

تقریباً تمام بسته‌بندی محصولات با استفاده از گرافیک برداری ساخته می‌شود، به این معنی که تقریبا هر شرکتی که محصولی را به مصرف‌کنندگان می‌فروشد، از ایلاستریتور استفاده می‌کند.

صاحبان مشاغل کوچک، صنعتگرانی که به دنبال نفوذ به Etsy هستند یا حتی فعالانی که می‌خواهند برای سازمان خود لوگوها و تابلوهای به‌یادماندنی بسازند، همگی از این نرم‌افزار سود می‌برند.

ارتباطات گرافیکی سریع و کارآمد در بسیاری از زمینه‌ها حیاتی است و ایلاستریتور می‌تواند ساخت این طرح‌های گرافیکی را سریع‌تر و کارآمدتر کند.

5# مشاغل کاربردی با ایلاستریتور

مشاغل کاربردی با ایلاستریتور

یادگیری ایلاستریتور می‌تواند گام اولیه مفیدی برای خلاقان مشتاقی باشد که می‌خواهند اشتیاق هنری خود را به حرفه تبدیل کنند؛ زیرا این برنامه ابزار طراحی استاندارد صنعتی در بسیاری از صنایع است.

از آنجایی‌ که ایلاستریتور در تبلیغات و مدیریت برند استفاده می‌شود، صنایعی که به طور سنتی با تصاویر خلاقانه مرتبط نیستند، با شرکت‌ها یا مشاغل آزاد برای طراحی لوگو، بسته‌بندی، تبلیغات یا سایر کالاهای مارک‌دار قرارداد قصد همکاری دارند.

در مورد این‌ که مشاغل درخواست‌دهنده ایلاستریتور چیست، می‌توان از موارد زیر یاد کرد:

1-5# طراح گرافیک

طراحان گرافیک از ابزارهایی مانند ایلاستریتور برای ساختن گرافیک، آرم و سایر دارایی‌های رسانه‌ای برای پیمانکاران استفاده می‌کنند تا در برندسازی، تبلیغات یا پیام‌رسانی استفاده کنند.

طراحان گرافیک مسئول ایجاد تصاویر قابل‌تشخیص و خاطره‌انگیز هستند که می‌تواند برای انتقال سریع و مؤثر اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد.

به‌ این‌ ترتیب، طراحان گرافیک روی پروژه‌های مختلفی کار می‌کنند؛ از تبلیغات سنتی مانند بیلبوردها گرفته تا آرم‌های وب، مواد بسته‌بندی، اینفوگرافیک‌ها و کالاهای برند.

2-5# طراحان دیجیتال

طراحان دیجیتال گرافیک، انیمیشن و سایر دارایی‌های بصری را برای توزیع دیجیتال می‌سازند.

طراحان دیجیتال که اغلب به‌عنوان بخشی از یک تیم بزرگ کار می‌کنند، دارایی‌هایی را برای صفحات وب، برنامه‌های کاربردی تلفن همراه، تبلیغات آنلاین و سایر نشریات دیجیتال ایجاد می‌کنند و اغلب در حال ساخت دارایی‌های پیچیده‌تری هستند که برای پویانمایی یا پویا شدن، اغلب از طریق ایلاستریتور ساخته می‌شوند.

3-5# طراحان مد

صنعت طراحی مد از ایلاستریتور برای طراحی و ایجاد ماکت‌ها و نمونه‌های اولیه لباس استفاده می‌کند.

این اغلب برای ساده‌کردن گردش کار انجام می‌شود و جایگزینی برای طراحی و ایجاد ویژگی‌های پیچیده لباس مانند الگوها یا گرادیان‌های رنگی با دست می‌شود.

Noble Desktop یک ایلاستریتور خاص برای Bootcamp طراحی مد را برای طراحان مد مشتاق ارائه می‌دهد.

4-5# طراحان UI/UX

یک ابزار ضروری برای طراحان وب رابط کاربری (UI) و تجربه کاربری (UX) است.

این طراحان ظاهر و عملکرد رابط کاربری اپلیکیشن‌های دیجیتال و وب را ساخته و بهینه می‌کنند.

آنها اغلب از ایلاستریتور برای ساختن دارایی‌های مرتبط با نمادها، الگوها و دکمه‌های مختلف استفاده می‌کنند که به کاربران در جهت‌یابی برنامه‌های کاربردی وب و دیجیتال کمک می‌کند.

6# مزایای و معایب ایلاستریتور چیست؟

مزایای و معایب ایلاستریتور

ایلاستریتور یک نرم‌افزار طراحی فوق‌العاده قدرتمند است که به دلیل تطبیق‌پذیری، انعطاف‌پذیری و مجموعه ویژگی‌های گسترده، در میان متخصصان طراحی محبوب است.

در پاسخ به این سؤال که مزایا و معایب ایلاستریتور چیست، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1-6# مزایا

  • همه‌کاره و انعطاف‌پذیر: ایلاستریتور را می‌توان برای ایجاد طیف گسترده‌ای از گرافیک‌ها برای موارد مختلف از لوگوها و نمادها گرفته تا تصاویر پیچیده، کارت ویزیت و طرح‌های بسته‌بندی استفاده کرد.
  • ایجاد گرافیک‌های مقیاس‌پذیر مبتنی بر بردار: ایلاستریتور یک برنامه مبتنی بر بردار است، به این معنی که هر گرافیک ایجاد شده را می‌توان بدون ازدست‌دادن کیفیت، کوچک یا بزرگ کرد.
    این به ایلاستریتور برتری زیادی نسبت به ابزارهای مبتنی بر شطرنجی (مانند فتوشاپ) می‌دهد.
  • دقت و کنترل عالی: این نرم‌افزار طیف وسیعی از ابزارهای طراحی را برای کنترل کامل بر تصاویر و گرافیک‌هایی که ایجاد می‌کنید، می‌دهد.
  • مجموعه‌ای از ویژگی‌های گسترده (با ویژگی‌های جدید که دائماً اضافه می‌شوند): همانطور که قبلاً به آن اشاره کردیم، ایلاستریتور دارای مجموعه گسترده و پیشرفته‌ای از ویژگی‌ها است که همیشه قابلیت‌های جدیدی اضافه می‌شود.
  • ادغام یکپارچه با سایر ابزارهای ادوبی: به‌ عنوان عضوی از خانواده Adobe Creative Cloud، ایلاستریتور به طور یکپارچه با سایر محصولات این شرکت مانند InDesign ،Photoshop و After Effects ادغام می‌شود و این ادغام به بهبود همکاری و کارایی گردش کار کمک می‌کند.
  • پشتیبانی از فرمت‌های مختلف فایل: طرح‌های ایلاستریتور خود را می‌توانید در فرمت‌های مختلف از جمله EPS، SVG، JPG، PNG و PDF خروجی بگیرید.
    استفاده از این تنوع فرمت، اشتراک‌گذاری طرح‌ها و باز کردن آنها با ابزارها و پلتفرم‌های مختلف را آسان می‌کند.

2-6# معایب

  • یادگیری دشوار: رابط ایلاستریتور به دلیل مجموعه ویژگی‌های گسترده و پیشرفته آن بسیار پیچیده است.
    به‌ این‌ ترتیب، ایلاستریتور با یک منحنی یادگیری شیب‌دار برای کاربران جدید ارائه می‌شود.
  • پشتیبانی محدود از گرافیک شطرنجی: این نرم‌افزار در گرافیک‌های مبتنی بر بردار تخصص دارد که اگر می‌خواهید طرح‌های مقیاس‌پذیر ایجاد کنید، ایده‌آل است.
    با این‌ حال، این به معنای پشتیبانی محدود از گرافیک شطرنجی است، بنابراین اگر نیاز به ویرایش چنین فایل‌هایی (برای مثال عکس‌ها) دارید، به ابزاری مانند فتوشاپ نیاز خواهید داشت.

7# روش‌های یادگیری ایلاستریتور

روش‌های یادگیری ایلاستریتور

در این مرحله از بحث این سؤال مطرح است که روش یادگیری ایلاستریتور چیست، دانش‌آموزان به یادگیری به‌صورت حضوری یا آنلاین تمایلی زیادی دارند.

این دوره‌ها دسترسی آسان دانش‌آموزان را به مربیان حرفه‌ای فراهم می‌کند که می‌توانند به سؤالات پاسخ دهند و در زمان واقعی بازخورد ارائه دهند.

از یک سو کلاس‌های آنلاین را می‌توان از هر جایی برگزار کرد و به دانش‌آموزان کنترل بیشتری بر نحوه یادگیری آنها می‌دهد.

برای دانش‌آموزانی که برنامه زمانی به آنها اجازه نمی‌دهد که دوره‌های لایو را بگذرانند یا احساس می‌کنند که از سرعت متفاوت آموزش بیشتر بهره‌مند می‌شوند، گزینه‌های یادگیری آموزش آفلاین و الکترونیکی ممکن است ایده‌آل باشد.

این کلاس‌ها به دانش‌آموزان انعطاف‌پذیری می‌دهد که چقدر زمان صرف آموزش ایلاستریتور در هر روز می‌کنند که می‌تواند برای دانش‌آموزانی که دارای تعهدات کاری یا خانوادگی هستند و آنها را از شرکت در کلاس‌های حضوری باز می‌دارد، بسیار مفید باشد.

سخن آخر

ایلاستریتور یک ابزار طراحی گرافیک برداری پیشرو است که به طور گسترده در صنایع طراحی گرافیک و تبلیغات استفاده می‌شود.

این نرم افزار یک برنامه طراحی گرافیک برداری است که بیشتر برای ساخت لوگو و گرافیک برای کالاهای مارک‌دار، مواد تبلیغاتی و برندسازی رسمی سازمانی استفاده می‌شود.

همچنین کاربران می‌توانند از ایلاستریتور برای ایجاد آرم‌ها و گرافیک‌هایی استفاده کنند که خود یا مشتریانشان می‌توانند در همه چیز از مواد تبلیغاتی کوچک گرفته تا بیلبوردها استفاده کنند.

این ابزار نه‌تنها برای حرفه‌ای‌ها؛ بلکه برای صاحبان مشاغل کوچک، نوازندگان و فعالانی است که می‌خواهند لوگوهای به‌یادماندنی ایجاد کنند، برندهای خود را بسازند یا طرح‌هایی برای سازمان خود ایجاد کنند.

یادگیری ایلاستریتور می‌تواند به مسیرهای شغلی مختلفی در بخش‌های طراحی گرافیک و طراحی وب منجر شود.

همچنین این برنامه استاندارد صنعتی برای متخصصانی مانند طراحان مد اهمیت زیادی دارد.

ایلاستریتور می‌تواند با بقیه برنامه‌های موجود در Adobe Creative Cloud ادغام شود، به این صورت که طراحان حرفه‌ای می‌توانند به‌ راحتی پروژه‌های خود را با استفاده از چندین برنامه طراحی، با هم ارتقا دهند.

درباره نویسنده : معصومه آذری

معصومه آذری
معصومه آذری کارشناسی ارشد مهندسی برق هستم. علاقه‌مند به مطالعه و یادگیری در حوزه فنی و فناوری‌های نوین.

نظرتون درباره این مقاله چیه؟
ما رو راهنمایی کنید تا اون رو کامل تر کنیم و نواقصش رو رفع کنیم.
توی بخش دیدگاه ها منتظر پیشنهادهای فوق العاده شما هستیم.

ارسال دیدگاه